Novinky

Kvalita sklizně chmele je nadprůměrná ale nižší o -20%

Sklizeň chmele je oproti loňsku nižší o 15 až 20 procent, ovlivnilo ji sucho v oblastech, kde se pěstuje nejvíc. Kvalita je nadprůměrná. Pěstitelé, kteří měli letos vyšší náklady kvůli epidemii koronaviru, počítají s propadem tržeb. ČTK to řekl tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík. Produkce chmele se stále sčítá. Přesný údaj bude v prosinci. "Předběžně odhadujeme celkovou sklizeň meziročně nižší o 15 až 20 procent. V závislosti na lokalitě hlásí někteří pěstitelé vyšší propady ve výnosech," uvedl Kovařík. Loni sklizeň chmele v Česku meziročně vzrostla o 39,4 procenta na 7145 tun s průměrným výnosem 1,43 tuny na hektar. Sklizeň tak byla nadprůměrná. Na export jde ročně 60 až 80 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny. Obyt letošní sklizně mají pěstitelé pokrytý dlouhodobými smlouvami s odběrateli. Zdroj: ČTK

Červeňák válcuje ostatní chmely i při porovnání produkce.

Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a také trvanlivost. Z této rostliny se stal poklad a ceněná komodita, z pěstitelů celebrity i vědečtí výzkumníci diskutující o alfa- či beta-hořkých kyselinách. Z pivařů pak mudrlanti, kteří se dohadují, zda neměl sládek použít místo českého Kazbeku třeba americkou Citru. Červeňák válcuje ostatní chmely i při porovnání produkce. Z loňských celkových 7,1 tisíce tun všech vypěstovaných chmelů připadlo na žateckou aromatickou chloubu 5,5 tisíce. Můžeme se tak pyšnit titulem největšího producenta jemně aromatického chmele na světě.